
L’objectiu d’aquest projecte demostratiu “Noves varietats per la DOP Mongeta del Ganxet i la DOP Fesols de Santa Pau” va ser donar a conèixer noves varietats de mongeta, així com algunes eines pel seu maneig i la seva conservació. Durant el primer any es van portar a terme una sèrie d’actuacions al voltant de la mongeta del Ganxet, mentre que el segon any el projecte es va centrar en la presentació de diferents varietats del tipus Tavella Brisa. Tot i que les mongetes (Phaseolus vulgaris L.) van ser domesticades al sud i al centre d’Amèrica, la Península Ibèrica està reconeguda com un centre secundari de domesticació. Aquest fet fa que Catalunya compti amb una gran diversitat de varietats tradicionals de mongetes. Aquesta gran variabilitat va acompanyada d’una cultura gastronòmica lligada al consum de llegums. Una bona prova d’això, és que en un territori tan petit com és Catalunya, actualment existeixen dues de les cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) de mongetes que hi ha a Europa.
Segons dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a Catalunya cada any es consumeixen més de 8.500 tones de mongetes seques però només se’n produeixen unes 300 tones. Aquesta gran diferència entre producció i consum s’explica bàsicament per les importacions de mongetes d’altres països, les quals ofereixen preus més competitius al mercat però, sovint, amb menor qualitat que les autòctones. Els pagesos/es coneixedors/es de la situació, cada cop més, busquen diferenciar les seves produccions. Per exemple, conreant varietats reconegudes amb un segell de qualitat europeu com les DOP o les IGP (Indicació Geogràfica Protegida), per tal de competir amb els baixos preus de les mongetes importades. Aquesta tendència explica el creixent interès per part del sector per conrear mongetes amb elevada qualitat i certificar-les amb un segell d’aquest tipus.
La Fundació Miquel Agustí (FMA) fa més de vint anys treballant en la recuperació, conservació i millora de varietats tradicionals catalanes i, en especial, amb les mongetes seques. Durant aquest temps l’FMA ha portat a terme nombrosos estudis dins les àrees de conreu de les mongetes del Ganxet i els fesols de Santa Pau. L’experiència adquirida ens ha permès desenvolupar i seleccionar noves varietats de mongetes que busquen solucionar alguns dels problemes detectats en els darreres anys.
A continuació us deixem un document i un vídeo del portal RuralCat sobre sistemes de conducció en xarxa per al cultiu de mongetes: