
Una llibreria de varietats tradicionals en accés obert
Els recursos fitogenètics són una peça central de la identitat agrícola i cultural dels territoris, així com un element de gran valor per tal de promoure un desenvolupament agrícola basat en les produccions de qualitat i singularitzat pel caràcter local. Amb aquest objectiu la Fundació Miquel Agustí porta més de 20 anys treballant per tal de conservar i promoure l’ús de l’agrobiodiversitat per part del sector productiu. Fruit de les seves recerques, l’entitat conserva una gran part de la variabilitat genètica existent a les varietats tradicionals catalanes de tomàquet i mongeta, i en menor mesura d’altres espècies hortícoles rellevants a l’agricultura catalana. Els treballs han permès protegir les varietats del fenomen d’erosió genètica que està provocant la pèrdua de la diversitat genètica present a les formes tradicionals. Alhora, en el transcurs de les seves recerques, els/les investigadors/es han acumulat un gran volum d’informació científico-tècnica sobre els materials, la qual pot ser de gran utilitat per recuperar el cultiu d’aquests materials.
Actualment el material vegetal es troba emmagatzemat, en condicions controlades, al Banc de Germoplasma de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (Castelldefels), garantint la conservació a llarg termini d’aquesta diversitat genètica. Amb l’objectiu de fomentar l’accés del sector productiu a aquesta llibreria genètica, la Fundació Miquel Agustí, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), impulsen una “Plataforma d’accés als recursos fitogenètics tradicionals”. La voluntat és transformar el Banc de Germoplasma en una col·lecció oberta de recursos fitogenètics.
Amb aquest objectiu, els anys 2018 i 2019, la FMA va realitzar diferents parcel·les demostratives de varietats tradicionals de tomàquet de Penjar i d’amanir. Més de 100 agricultors i agricultores van visitar els cultius experimentals, seleccionant les varietats que els hi interessaven més. A més a més, s’han publicat diferents catàlegs de varietats que es troben publicades en accés obert, i de manera gratuïta, pels professionals del sector.
Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020
Any: 2018-2019