
Les varietats tradicionals de tomàquet (Solanum lycopersicum L.) constitueixen un recurs important per les explotacions hortícoles ecològiques, tant per la seva adaptació a condicions d’una agricultura de baixa intensitat, com per les seves característiques culturals i culinàries. La seva presència en camps de cultiu comercials és, però, escassa, degut principalment a la seva sensibilitat a les plagues i malalties que afecten l’espècie, així com en molts casos a la seva baixa productivitat. El mètode més efectiu de control d’algunes malalties com les virosis és la resistència genètica, la qual és present en la major part de varietats millorades. Introduir aquests gens de resistència en les varietats tradicionals pot ser una estratègia per revifar el seu cultiu i recuperar la diversitat varietal autòctona. Amb aquest objectiu s’està impulsant aquest programa de millora genètica per tal d’incorporar la resistència a virosis, fongs i nematodes en una línia tradicional del tomàquet Pera de Girona.
El programa de millora s’està realitzant emprant el mètode del retroencreuament, on es parteix d’un encreuament inicial entre la línia tradicional i una línia portadora dels gens de resistència i posteriorment es fan successius retroencreuaments per tal de recuperar al màxim el fons genètic de la línia tradicional, introgressant els gens de resistència. Per aconseguir aquestes línies tradicionals resistents s’estan seguint diferents línies de millora, amb l’objectiu de poder publicar en accés obert diferents materials resistents i que s’adaptin a diferents condicions agroclimàtiques.
Any: 2019-2023