
Els productes agroalimentaris de qualitat associats a un territori poden generar riquesa, a més de poder garantir que el millor producte pot trobar-se en una determinada zona, incrementa el valor afegit d’aquest territori i dels seus agents productius. Entre els productes que poden fer aquesta funció hi trobem algunes varietats tradicionals, que pel seu caràcter singular, són apreciades i s’han mantingut fins avui en dia. La ceba de Nargó és una d’aquestes varietats que ha perdurat gràcies a unes característiques que la fan singular i molt apreciada per a qui l’ha tastat alguna vegada (mida considerable i forma allargada, amb la pell i la polpa del bulb de color morat, dolça i poc picant). Les poblacions actuals que es continuen cultivant d’aquesta varietat, però, presenten força variabilitat per a alguns d’aquests trets, com el color de la pell, el color i la forma del bulb o la picantor, probablement degut a encreuaments espontanis amb altres varietats de ceba. Per això, surt aquest projecte a partir de les inquietuds de voler obtenir una varietat homogènia, de fer una descripció objectiva del vincle producte-territori i un estudi de la conservació.
D’altra banda, en oposició a les seves virtuts, la ceba de Nargó presenta una característica desfavorable, la seva curta vida postcollita. El potencial de conservació és una característica que es pot corregir i millorar, ja que no només depèn de la varietat, sinó de factors pre i postcollita com són el maneig del cultiu, les condicions d’assecat o les condicions d’emmagatzematge, entre d’altres.
Un projecte iniciat l’any 2018 planteja accions i estratègies per recuperar i documentar les característiques originals de la ceba de Nargó i allargar-ne la seva vida postcollita, a més d‘impulsar el seu consum i ús arreu del territori. El projecte prioritza:
I) l’obtenció d’una varietat de ceba homogènia pel que fa a les característiques singulars de la ceba de Coll de Nargó
II) la descripció morfoagronòmica i de la qualitat nutricional i sensorial de la varietat, des del vincle producte-territori
III) la identificació de solucions per corregir la conservació postcollita. Però també es treballa per,
IV) dinamitzar i enfortir els actors locals del territori implicats en la producció agroalimentària, la restauració i la promoció econòmica.