
L’any 2013, l’Ajuntament de Castellfollit del Boix, preocupat per la disminució del cultiu de la mongeta, es va posar en contacte amb la Fundació Miquel Agustí (FMA) per tal d’iniciar el projecte de recuperació i millora de la mongeta de Castellfollit del Boix. Malgrat que els pagesos de la localitat mai han deixat de cultivar la mongeta de Castellfollit del Boix com a activitat complementària al cultiu de cereals, sembla que en els darrers anys s’havia reduït tant el seu conreu com la seva producció. Les causes d’aquesta disminució es deuen en gran part a la pèrdua de les pràctiques tradicionals de conreu (cultiu en petites superfícies, frescals, amb sòls profunds i amb una correcta preparació prèvia de la terra) i les dificultats de maneig que presenta la varietat. Però també intervenen altres factors com ara les condicions climàtiques que cada cop són més extremes (elevades temperatures, pluges escasses i/o torrencials) i, per tant, en dificulten molt el conreu donat que el cultiu en secà té molta dependència de les pluges.
El primer pas, abans d’iniciar les actuacions, va ser fer una diagnosi per tal de detectar quines eren les problemàtiques associades al cultiu de la mongeta a la localitat i quines característiques hauria de tenir la varietat de mongeta de Castellfollit del Boix per tal de solucionar-les. Amb tota la informació disponible, es van establir 3 línies de treball:
- La selecció de les millors plantes dins de les poblacions que es conreen a Castellfollit del Boix;
- L’obtenció d’una nova varietat que presentés les característiques definitòries de la mongeta de Castellfollit del Boix, però de mata baixa per tal facilitar el maneig del cultiu;
- L’execució de diferents assajos per tal de donar resposta als problemes associats al maneig del cultiu.
Els estudis realitzats durant més de 6 anys, han permès obtenir molta informació sobre les característiques de la mongeta de Castellfollit del Boix, tant pel que fa al seu comportament i requeriments agronòmics, com pel que fa a les seves característiques sensorials, culinàries i nutricionals. A més a més, el programa de millora realitzat ha conclòs amb l’obtenció de 6 noves varietats, 4 de mata alta i 2 de mata baixa.
Any: 2013-2019