
Ús de l’agrobiodiversitat com a eina per impulsar una activitat agrària d’alt valor ecològic
L’agricultura en els espais naturals juga un paper clau en l’equilibri de la matriu territorial, especialment en àrees naturals com espais Xarxa Natura 2000. En aquests espais és important enfortir els serveis ecosistèmics de l’activitat agrària. L’agrobiodiversitat, component essencial de la biodiversitat, pot jugar un paper molt important per impulsar produccions d’alt valor ecològic. En aquest context les varietats tradicionals, pel seu valor intrínsec i singularitat, així com per la seva adaptació als sistemes de cultiu de baixos inputs poden promoure la viabilitat econòmica i ecològica de determinats tipus d’explotacions.
Amb aquest objectiu, l’any 2011 la Fundació Miquel Agustí va realitzar un estudi de les varietats tradicionals conservades in situ en 4 espais de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya (Serres de Queralt i els Tossals d’Aigua d’Ora, Sistema Prelitoral Meridional, Riu Gaià i Sistema Prelitoral Central), representatius de la diversitat existent a Catalunya. La campanya de col·lecta de germoplasma va permetre recollir 234 entrades de diferents espècies cultivades, majoritàriament tomàquet (17.5%) i mongeta (16.2%), així com fer una primera anàlisi de la situació actual de conservació in situ dels recursos fitogenètics.
Per cada territori es van publicar un Catàleg de Varietats Tradicionals, el qual recull els recursos fitogenètics autòctons de major interès, així com radiografia l’estat de conservació de l’espai:
- EL SISTEMA PRELITORAL MERIDIONAL
- RIU GAIÀ
- EL SISTEMA PRELITORAL CENTRAL
- LES SERRES DE QUERALT I ELS TOSSALS-AIGUA D’ORA