• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Projectes

Selecció de varietats d’enciam (Lactuca sativa L.) per a les explotacions agrícoles ecològiques: una comparativa de varietats locals i millorades

Preconització varietal pels cicles d’hivern i estiu

L’enciam (Lactuca sativa L.) és una espècie que, a la nostra zona, es cultiva durant tot l’any. El seu consum és poc estacional, tot i presentar valors més elevats durant l’estiu per la major presència d’amanides a les nostres taules. En cada època de cultiu els condicionants que afronten els agricultors/es són diferents. A l’estiu, per exemple, l’èxit de les produccions està determinat per la resistència de les varietats a l’espigat en condicions de temperatures elevades, així com pel control de l’estat sanitari dels cultius. L’hivern, en el cicle de cultiu que oscil·la entre el mes d’octubre (trasplantament) i el gener-març (collita), el cultiu presenta majors dificultats. En aquest cicle és crucial seleccionar varietats que presentin una bona adaptació a les baixes temperatures i als dies curts, així com una bona resistència al pugó rosat (Nasonovia ribisnigri) i al míldiu (Bremia lactucae).

Per donar suport als productors/es ecològics d’enciam, la FMA, en col·laboració amb el DARP i Arreu, han realitzat diferents assajos amb varietats tradicionals i millorades d’enciam, per tal de seleccionar les que s’adapten més als cicles de cultiu d’hivern i d’estiu. Com a resultat, s’han publicat dues fitxes tècniques amb una proposta de preconització varietal per cada cicle de cultiu. Aquesta actuació s’emmarca en la línia de recerca en producció ecològica impulsada pel DARP, on s’estudiaran les varietats ubicades a dos camps de les comarques del Baix Ebre i Alt Penedès.

Les actuacions dissenyades per assolir aquest objectiu general són:

-Varietats disponibles en ecològic:

  • Inventari varietats tradicionals catalanes
  • Varietats modernes comercialitzades en ecològic

-Estudi del valor agro-comercial:

  • Metodologia: selecció caràcters importants
  • Disseny experimental assajos de camp

-Assaig de camp:

  • Assaig en 2 localitats climàticament diferents
  • Caracterització de les varietats (comportament agronòmic, resistència a plagues i malalties, qualitat, comportament postcollita).

-Selecció participativa:

  • Edició i difusió resultats preliminars caracterització
  • Organització grups selecció participativa amb agricultors

-Divulgació:

  • Publicació fitxes recomanació varietal
  • Organització jornades transferència tecnològica

A continuació podeu trobar “Inventari de varietats tradicionals i comercials disponibles en ecològic i adaptades al cicle de cultiu d’hivern“, les “Fitxes descriptives de les varietats assajades” i la “Fitxa tècnica: Resultats de la recerca“.

Aquest projecte ha rebut el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació mitjançant els ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica de l’any 2016.

Any: 2017-2019

Participants

Col·laboradors

Documentació relacionada

A Comparison of Landraces vs. Modern Varieties of Lettuce in Organic Farming During the Winter in the Mediterranean Area: An Approach Considering the Viewpoints of Breeders, Consumers, and Farmers

The interest of farmers in growing lettuce landraces is increasing, as landrace varieties prove particularly appealing to consumers striving to purchase natural, local, and high-quality produce. Although high genetic diversity […]

Llegeix més

Inventari de varietats tradicionals d’enciam

Essent la nostra àrea una zona d’origen i diversificació de l’enciam cultivat, en el territori existeix un gran número de varietats tradicionals, les quals són apreciades en mercats locals. La […]

Llegeix més

Preconització de varietats tradicionals i comercials d’enciam per cultiu ecològic en cicle d’hivern

Per tal d’oferir dades objectives de caracterització agronòmica que permetin seleccionar varietats aptes pel cultiu ecològic d’enciam en cicle d’hivern (octubre-abril), l’any 2017 es va realitzar un assaig varietal d’enciam […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube