
Preconització varietal pels cicles d’hivern i estiu
L’enciam (Lactuca sativa L.) és una espècie que, a la nostra zona, es cultiva durant tot l’any. El seu consum és poc estacional, tot i presentar valors més elevats durant l’estiu per la major presència d’amanides a les nostres taules. En cada època de cultiu els condicionants que afronten els agricultors/es són diferents. A l’estiu, per exemple, l’èxit de les produccions està determinat per la resistència de les varietats a l’espigat en condicions de temperatures elevades, així com pel control de l’estat sanitari dels cultius. L’hivern, en el cicle de cultiu que oscil·la entre el mes d’octubre (trasplantament) i el gener-març (collita), el cultiu presenta majors dificultats. En aquest cicle és crucial seleccionar varietats que presentin una bona adaptació a les baixes temperatures i als dies curts, així com una bona resistència al pugó rosat (Nasonovia ribisnigri) i al míldiu (Bremia lactucae).
Per donar suport als productors/es ecològics d’enciam, la FMA, en col·laboració amb el DARP i Arreu, han realitzat diferents assajos amb varietats tradicionals i millorades d’enciam, per tal de seleccionar les que s’adapten més als cicles de cultiu d’hivern i d’estiu. Com a resultat, s’han publicat dues fitxes tècniques amb una proposta de preconització varietal per cada cicle de cultiu. Aquesta actuació s’emmarca en la línia de recerca en producció ecològica impulsada pel DARP, on s’estudiaran les varietats ubicades a dos camps de les comarques del Baix Ebre i Alt Penedès.
Les actuacions dissenyades per assolir aquest objectiu general són:
-Varietats disponibles en ecològic:
- Inventari varietats tradicionals catalanes
- Varietats modernes comercialitzades en ecològic
-Estudi del valor agro-comercial:
- Metodologia: selecció caràcters importants
- Disseny experimental assajos de camp
-Assaig de camp:
- Assaig en 2 localitats climàticament diferents
- Caracterització de les varietats (comportament agronòmic, resistència a plagues i malalties, qualitat, comportament postcollita).
-Selecció participativa:
- Edició i difusió resultats preliminars caracterització
- Organització grups selecció participativa amb agricultors
-Divulgació:
- Publicació fitxes recomanació varietal
- Organització jornades transferència tecnològica
A continuació podeu trobar “Inventari de varietats tradicionals i comercials disponibles en ecològic i adaptades al cicle de cultiu d’hivern“, les “Fitxes descriptives de les varietats assajades” i la “Fitxa tècnica: Resultats de la recerca“.
Aquest projecte ha rebut el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació mitjançant els ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica de l’any 2016.
Any: 2017-2019