

Marc de treball
La protecció de l’agrobiodiversitat, entesa com el conjunt de varietats de cultius locals i tradicionals, les espècies silvestres emparentades i el conjunt d’agroecosistemes, és una preocupació en la comunitat científica i el conjunt de la societat actual. Per fer front a la pèrdua d’aquesta diversitat, amenaçada per fenòmens d’erosió genètica i territorial, s’han realitzat importants esforços creant col·leccions de llavors ex situ per a garantir-ne la conservació, així com protegint zones d’especial interès per la conservació de la biodiversitat. Aquestes dues estratègies, però, no s’han dissenyat de manera coordinada en el cas de la biodiversitat agrícola, un fet que limita l’eficàcia de les polítiques de protecció i conservació.
En relació a les varietats tradicionals de cultius, la conservació in situ s’ha mostrat eficaç a l’hora de protegir aquesta diversitat genètica, al mateix temps que permet mantenir l’impacte positiu sobre l’alimentació, tradicions culinàries i culturals dels habitants del territori on es produeix. Aquesta conservació in situ requereix la identificació de les zones on es cultiven els materials, la recopilació dels sabers etnobotànics associats i la implementació d’estratègies per preservar els materials genètics.
Participa en el projecte
La següent fase passa per la implicació activa de la ciutadania a completar i estendre encara més aquesta recerca ja feta sobre el valor de la biodiversitat cultivada de la comarca. En aquest sentit, s’ha fet una crida per tal que qualsevol persona interessada en col·laborar pugui fer-ho omplint un qüestionari, ja sigui a partir de varietats antigues de cultiu propi o bé visitant l’hort d’alguna persona coneguda.
Per poder participar:
Respon aquest enquesta i emplena-la amb informació referent a l’hort, les varietats que s’hi cultiven i la o les persones que ho fan. Finalment, cal retornar el qüestionari ple al mateix consell comarcal del Priorat o a l’investigador Ernest Aymerich (ernestaymerich@fundaciomiquelagusti.cat). També teniu l’opció d’omplir aquest formulari online.

Objectius
L’objectiu del projecte és recopilar la informació necessària per a la correcta planificació de la conservació de l’agrobiodiversitat a la comarca del Priorat i reconèixer els espais i les persones que han preservat aquests materials de l’erosió. Les actuacions s’han dissenyat, també, amb la voluntat d’incrementar la consciència social sobre la vàlua d’aquests materials, optant per un enfocament inter-generacional.
Concretament, a l’acabar el projecte s’espera aconseguir:
- Informació de la diversitat de varietats hortícoles tradicionals i millorades presents als horts de la comarca.
- Coneixement del nombre d’hortelans, parcel·les cultivades i mètodes de cultiu dels diferents municipis de la comarca.
- Participació, mitjançant processos de ciència ciutadana, dels alumnes de secundària de la comarca i els seus entorns socials propers.
- Informació espacial de l’agrobiodiversitat a la comarca.
- Valorització de les pràctiques hortícoles tradicionals i reconeixement cap a les persones que les practiquen.
- Generació de materials divulgatius amb els resultats obtinguts en el projecte.
Els antecedents
Els treballs de conservació de l’agrobioidversitat a la comarca del Priorat es van iniciar l’any 2017, impulsats pel Parc Natural de la Serra de Montsant i un col·lectiu de persones implicades en aquesta tasca. Des de l’inici del projecte s’han realitzat diferents actuacions al territori, iniciant-se amb una col·lecta de llavor de varietats tradicionals i recopilació de coneixements etnobotànics. Aquests materials han estat posteriorment estudiats i multiplicats pel grup de recerca Fundació Miquel Agustí, de la Universitat Politècnica de Catalunya (FMA/UPC).
Paral·lelament el grup de persones implicades amb la tasca de preservació dels recursos genètics autòctons ha anat creixent, conduint a la constitució de l’Associació la Safranòria. Aquest col·lectiu té la voluntat de promoure el coneixement sobre l’agrobiodiversitat del Priorat i fomentar-ne la seva conservació i ús. Els membres de l’equip es troben distribuïts per tota la comarca, un fet que facilita la disseminació de les actuacions i els resultats a tot el territori.
Zona geogràfica
Per assolir aquests objectius s’han dissenyat diferents actuacions a la comarca del Priorat i zones d’influència. El territori d’estudi el conformen 13 municipis de la comarca del Priorat, 2 del Baix Camp (Arbolí i Prades) i 1 de la Ribera d’Ebre (Serra d’Almos/Tivissa). Aquests municipis fora de la comarca del Priorat s’han inclòs donat que considerem que formen part d’una mateixa unitat territorial en temes de preservació de l’agrobiodiversitat, així com per l’existència de persones implicades en l’associació i en la conservació de varietats tradicionals.
