
Traditional tomato varieties and cultural practices
El tomàquet és la segona hortalissa més consumida al món i una font important de nutrients, vitamines i antioxidants. Europa, i especialment la Península Ibèrica i Itàlia, és considerada un segon centre de diversificació de l’espècie. A la nostra zona un gran número de varietats tradicionals han estat desenvolupades per agricultors/es locals, fruit de la co-evolució entre la diversitat genètica de l’espècie que va arribar des del segle XVI i la diversitat d’ambients de cultiu i cultures agrícoles i gastronòmiques presents als nostres territoris.
L’objectiu del projecte TRADITOM és valoritzar la diversitat genètica emmagatzemada en les varietats tradicionals de tomàquet i incrementar la seva resiliència per tal de prevenir la seva substitució per varietats d’alt rendiment, generalment molt fermes i amb un perfil sensorial pobre.
El projecte es va implementar en el període 2015-2018 sota el marc del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. Sota la coordinació del Dr. Antonio Granell (Consejo Superior de Investigaciones Científicas-CSIC), un equip multi-disciplinar d’experts/es va treballar conjuntament per fer emergir les propietats genètiques, agronòmiques, nutricionals i sensorials amagades en el pool genètic dels materials tradicionals.
Any: 2015-2018