
En les darreres dècades la disponibilitat de noves varietats hortícoles per part dels agricultors/es es troba molt condicionada a l’oferta de les empreses de llavors i dels planteristes, fet que comporta la infrautilització de varietats i la reducció de l’agrobiodiversitat a les explotacions hortícoles. Aquesta escassa diversitat varietal oferta és més patent en el sector de la producció ecològica que es troba regulada per un marc legal específic, també, pel que fa a la utilització de llavor i material de reproducció vegetativa.
D’altra banda, les noves varietats, tant si són per a producció ecològica com si no, són generalment desenvolupades amb l’objectiu de satisfer els interessos dels principals productors/es i comercialitzadors/es. El resultat són varietats generalistes desenvolupades per a les principals zones de producció, que no han estat seleccionades ni per l’adaptabilitat a zones o manejos concrets, ni per la qualitat nutricional o organolèptica, aspectes que, si hi són presents, confereixen un valor diferencial al producte.
Les bràssiques constitueixen un grup d’hortalisses important en el sector agrícola a Catalunya i, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, representen un exemple d’infrautilització de varietats en les explotacions catalanes convencionals i ecològiques.
Catalunya presenta una diversitat climàtica molt elevada amb relació a la seva extensió territorial, presentant una diversitat notable de mesoclimes. Aquesta diversitat climàtica, juntament amb altres factors, intervenen fortament en l’èxit de les varietats hortícoles, de manera que, segons les condicions paleoclimàtiques, de cultiu i d’exigència del mercat d’una àrea determinada, l’èxit de les varietats pot ser diferents.
En aquest projecte ens proposem introduir noves varietats del grup d’hortalisses Brassica sp. aptes per a la producció ecològica, adaptades a les zones agro-comercials del Maresme i el Vallès Oriental, mitjançant la selecció participativa varietal amb la intervenció dels diferents agents de la cadena de valor de l’agricultura ecològica (AE) (productors/es, comercialitzadors/es, distribuïdors/es, cuiners/es i consumidors/es).

Diversitat de bràssiques a la cuina
Per potenciar l’ús de les varietats de bràssiques assajades, i donar suport als productors en la seva comercialització, s’ha treballat conjuntament amb el Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia del CETT-UB. A partir del producte obtingut en l’assaig de camp del Masnou i de Gallecs, s’han elaborat un total de 40 receptes, 2 per cadascuna de les varietats incloses a l’assaig. El receptari té com a objectiu donar a conèixer aquestes varietats de manera atractiva, fent-les lluir en preparacions que combinen ingredients de temporada en una combinació de preparacions tradicionals adaptades juntament amb altres propostes més innovadores.
El resultat de la col·laboració s’ha editat en 2 formats: d’una banda el receptari complet esmentat en format llibret i, d’altra banda, les receptes individuals editades en format tríptic:
Describim les varietats
A partir de les dades recopilades i fotografies realitzades durant els assaig de camp de la temporada 2020-2021 i 2021-2022, s’han preparat unes fitxes descriptives de les varietats, que incorporen la informació més rellevant de cadascuna d’elles, tal com l’origen de la llavor, la productivitat, la precocitat i l’adaptació al cicle de cultiu.

Explorem la diversitat de bràssiques
A partir dels resultats obtinguts i d’imatges gravades al llarg dels dos anys del projecte, s’ha editat un vídeo presentant les actuacions realitzades i un breu resum dels resultats i les conclusions.

Aquest és un projecte finançat a través de l’operació 01.02.01 de transferència tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2020.
Any: 2020-2022