
L’agricultura consumeix el 70% dels recursos hídrics del món i alguns sectors presenten una elevada demanda hídrica, com per exemple l’horticultura. El 95% de l’horticultura es realitza en superfícies de regadiu, amb un consum anual de 8.000 m3/ha/any. Tot i aquestes dades, alguns productes hortícoles presenten una elevada eficiència en l’ús de l’aigua degut a l’elevada productivitat de determinades espècies i l’eficiència d’alguns sistemes de cultiu.
En aquest context, i partint de l’experiència dels investigadors de la Fundació Miquel Agustí en analitzar l’eficiència dels sistemes agrícoles en relació a la petjada hídrica, el projecte “WaFS! Water and Food Systems under climate change” té per objectiu conscienciar a la ciutadania sobre la contribució que tenen els sistemes alimentaris en l’emergència climàtica, així com donar eines a les persones productores i consumidores sobre com actuar per reduir la petjada hídrica dels seus patrons alimentaris.

Els objectius concrets del projecte:
- Conscienciació de la ciutadania sobre la petjada hídrica de la seva alimentació.
- Aportar coneixement i donar eines als ciutadans per millorar i ajudar a canviar algunes dinàmiques de comportament i de consum, en relació a l’alimentació.
- Sensibilitzar els horticultors sobre el consum d’aigua associat amb la producció agrícola, així com donar-los eines per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg.
- Crear sinergies entre productors i consumidors, al voltant d’una alimentació sostenible, que permetin incrementar el consum de productes de proximitat i fomentar els canals curts de comercialització o venda directa per part dels productors.
Conscienciació dels infants i joves
Una de les accions que hem dut a termes és conscienciar els infants i joves (estudiants de primària i secundària) sobre l’impacte del canvi climàtic en els cicles de l’aigua, així com la urgència d’actuar. Concretament s’han fet dues sessions de tallers a 2 cursos (4t i 5é, un total de 102 alumnes) del CEIP Miquel Martí Pol i a 1 curs (1r ESO, 10 alumnes) de l’institut Ca n’Oriac.
El primer taller va consistir en una xerrada introductòria sobre la matèria on s’exposarà la problemàtica associada al canvi climàtic i quina és la contribució que tenen els sistemes alimentaris. S’ha coordinat que els nens facin un experiment per mesurar la quantitat d’aigua que consumeixen diferents hortalisses (en aquest cas, enciams i bledes) durant el procés productiu a casa seva en cas dels nens de primària i a l’hort del institut.

En el segon taller, es van analitzar les dades obtingudes durant l’assaig i es van contrastar amb les dades publicades per la FAO i altres institucions de referència, així com es van comparar amb els valors d’eficiència d’altres tipus de cultius.
Es va fer un debat per aprendre com podem modificar la nostra alimentació per fer un consum més sostenible i alhora tenir una dieta sana i equilibrada i com l’aprofitament alimentari és un tema clau en la lluita contra el canvi climàtic, donant eines als nens per reduir la petjada hídrica vinculada a l’alimentació.
Sensibilització dels agricultors
Un dels objectius del projecte és sensibilitzar els horticultors, tant professionals com aficionats, sobre el consum d’aigua associat amb la producció agrícola.
S’ha avaluat el consum d’aigua d’un cultiu de ceba, comparant una varietat tradicional (ceba de Sabadell) i una varietat comercial que es cultiva a tot arreu. El cultiu s’ha fet seguint 2 estratègies de reg, una aplicant un reg normal i una altra aplicant un reg deficitari.


També s’ha realitzat un taller en els horts municipals de Sabadell. Es va fer un taller obert als usuaris de l’hort urbà social Horta de Can Roquetai on es va comptar amb l’assistència de col·laboradors internacionals del projecte FoodE en el que participa l’Ajuntament de Sabadell. Es va conscienciar sobre la importància de la pagesia local i la seva petjada de carboni menor, el canvi climàtic i les seves conseqüències.

Sinergies: cap a una aliança entre agricultors i consumidors?
La idea és abordar-ho amb el programa de ràdio: presentar els resultats dels experiments realitzats pels joves, reflexionar i recuperar el valor dels aliments i debatre sobre com podem avançar cap a sistemes alimentaris sostenibles i amb major resiliència
En el marc del programa de la ràdio Sabadell “Cafè de la ràdio”, un dels programes locals més escoltats pels habitants de Sabadell cada matí, s’ha realitzat un cafè científic radiofònic entre un investigador expert en realitzar projectes de recerca per optimitzar la petjada hídrica dels productes hortícoles i un pagès professional de Sabadell.
S’ha optat per aquest format de cafè científic per poder fer arribar a un públic molt més ampli del que es va plantejar en un inici els resultats i conclusions del projecte, doncs com s’ha comentat, és un programa de ràdio local que escolta molta gent de la ciutat.
Al cafè científic radiofònic s’han explicat el projecte WAFS! i s’han presentat els resultats i les conclusions dels experiments realitzats pels infants i joves a l’escola, així com dels resultats de l’assaig de camp amb les cebes. També s’ha reflexionat i debatut sobre com recuperar el valor dels aliments i debatre sobre com podem avançar cap a sistemes alimentaris sostenibles i amb major resiliència.
Aquest projecte ha comptat amb la participació de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell finançant les actuacions que s’han dut a terme.