La Fundació Miquel Agustí assessora el Consorci del Parc Natural de Collserola des de l’any 2012 en el projecte de recuperació del tomàquet Mandó de Collserola.
Aquesta varietat s’hauria cultivat, segons la persona que va cedir la llavor als investigadors, des de fa generacions a la masia de Can Mandó, que es troba ubicada a la zona del fondal de la Budellera. Durant tres anys s’ha realitzat un procés de selecció per tal de fixar les característiques d’aquesta varietat tradicional en una línia pura. Actualment la varietat ja està fixada, i es comença a distribuir llavor als agricultors de la Serra de Collserola interessats en cultivar-la. Paral·lelament, l’any 2012 es va identificar, en un camp de cultiu de la varietat tradicional original, una segona població, que presentava uns trets morfològics diferents. Aquesta segona població, anomenada Mandó Taronja, està sent objecte d’estudi per tal de desenvolupar una segona varietat adaptada als condicionants agroecològics de la Serra de Collserola.
A part de millorar el germoplasma cultivat, l’equip de la FMA treballa per optimitzar les tècniques de cultiu que s’utilitzen, amb l’objectiu d’incrementar de manera sincrònica producció i qualitat organolèptica. Seguint aquest objectiu, l’any 2014 s’ha realitzat un assaig per avaluar la utilitat d’emprar empelts per millorar el comportament agronòmic de la varietat en condicions d’agricultura ecològica. Els resultats obtinguts senyalen que aquesta tècnica impacta negativament el perfil sensorial, la qual cosa fa desaconsellar el seu ús entre els productors interessats en comercialitzar el producte en mercats de qualitat. En pròximes fases d’actuació es pretenen recuperar tècniques històriques de conducció de la planta, segurament millor adaptades a varietats tradicionals i a tècniques de cultiu ecològiques, i alhora impulsar un reglament de qualitat per tal que el producte comercialitzat sota el label ‘Mandó de Collserola’ tingui la màxima qualitat organolèptica i ambiental.
Pòster efecte empelt tomàquet Mandó: