El projecte té com a finalitat determinar les condicions òptimes del cultiu de la mongeta de Castellfollit del Boix, així com seleccionar les millors llavors per tal de tenir un producte uniforme, productiu i que complagui les exigències dels consumidors.
La varietat de mongeta Castellfollit del Boix es cultiva al terme municipal de Castellfollit del Boix, a la comarca del Bages. Les llavors són de color blanc, de forma rectangular però poc pronunciada (ovoide), bastant aplanades i de mida mitjana. És una varietat que es cultiva sense tutor i en secà. Des del punt de vista sensorial es caracteritza per una baixa farinositat, una baixa percepció de la pell i un gust suau.
L’Associació de Productors de Llegums de Castellfollit del Boix agrupa tots els pagesos productors de mongeta del poble de muntanya Castellfollit del Boix i els unifica sota la marca Mongetes de Castellfollit, que s’ofereix al consumidor com a mongeta cuita o seca. L’associació fa esforços per recuperar el cultiu històric, típic i tradicional d’aquest llegum en aquesta contrada.
A hores d’ara s’han realitzat diferents tasques en el marc del projecte, com ara l’estudi del valor sensorial de les diverses variants de mongeta de Castellfollit del Boix i dels efectes que tenen tant els aspectes genètics com de cultiu en l’elevada estima que el públic té envers aquest producte. Arribat aquest punt, s’ha començat amb els processos de selecció, a partir del “retrat robot” del producte obtingut en un tast de consumidors.
A continuació es poden consultar els resultats del primer any d’estudi.