Descripció de dues noves varietats de ceba, obtingudes per la FMA per millorar la producció de calçots, publicat a Hortscience.
[one_half last=”no”]
[/one_half]
Al present número de Juny de la revista Hortscience, s’ha publicat el primer article a nivell internacional sobre els Calçots. La revista Hortscience és una de les publicacions de la Societat Americana per la Ciència Hortícola (ASHS) fundada el 1903. Aquesta publicació gaudeix d’un gran prestigi dins de la comunitat científica en el món de l’agricultura.
L’article és la descripció de dues noves varietats de ceba (‘Montferri’ i ‘Roquerola’) obtingudes per la Fundació Miquel Agustí, a través d’un procés de selecció de quatre anys destinat a augmentar el nombre de cames per ceba i una major homogeneïtat durant el creixement. La varietat ‘Roquerola’ presenta una major producció en els primer mesos de cultiu, augmentant el nombre de calçots per mota durant el més de gener, més d’un 300% respecte la població de partida. La varietat ‘Montferri’, de caire més tardà, augmenta més d’un 100% la producció de calçots comercials durant el més de gener, respecte la població original. Els anàlisis sensorials efectuats durant el procés de selecció han demostrat que malgrat no ser objecte de selecció la qualitat organolèptica dels calçots no s’ha vist modificada. La llavor d’aquestes noves varietats ja estat provada pels agricultors amb una favorable acceptació. S’estan duent a terme nous cicles de selecció per tal de refinar aquestes característiques així com millorar la qualitat organolèptica d’aquests varietats.
Finalment destacar que l’article ha sortit publicat en portada, sent la primera vegada que una varietat tradicional catalana esdevé portada d’una revista internacional.
http://hortsci.ashspublications.org/content/47/6/801.full.pdf+html