Les varietats tradicionals es caracteritzen per presentar una elevada heterogeneïtat intra-varietal. Això significa que darrera el nom d’una varietat trobem un ventall de possibilitats agronòmiques, morfològiques, o inclús sensorials, que emergeixen com una oportunitat per seleccionar el millor representant de cada varietat tradicional.
Aquesta estratègia requereix col·lectar els materials al territori, conservar-los adequadament al Banc de Germoplasma, identificar els caràcters singulars de la varietat i caracteritzar-ne tots els representants per aquests atributs. Uns treballs que permeten entendre millor l’estructura de la varietat i el seu vincle amb el territori, així com identificar representants superiors de la varietat tradicional.



La Fundació Miquel Agustí està especialitzada en realitzar processos de recuperació de varietats tradicionals, amb el desplegament d’aquestes estratègies de conservació, caracterització i selecció. El resultat final és assolir un major grau de maduresa de l’activitat econòmica al voltant de la varietat tradicional, però també reforçar el vincle entre la varietat i el territori.
Equipament
- Banc de Germoplasma FMA-UPC
- Estació experimental equipada amb infraestructura agrícola
- Laboratoris de processat de mostres vegetals, anàlisi química i sensorial
- Eines de fenotipat massiu


