L’espectroscòpia d’infraroig proper (NIR, Near Infrared) és una tècnica molt versàtil i àmpliament utilitzada en el sector agroalimentari. Entre els seus usos més destacats, l’espectroscòpia NIR es pot utilitzar com a mètode alternatiu en l’avaluació de la qualitat (química, nutricional i sensorial) o per al control rutinari de productes.
Aquesta tècnica presenta certs avantatges en comparació amb els mètodes analítics convencionals, com la determinació simultània de diferents paràmetres de qualitat (tècnica multi-analit), la rapidesa i baix cost de l’anàlisi (una vegada es disposa dels models de predicció), l’elevada precisió, la capacitat de predir paràmetres físics o químics, ser un mètode no destructiu amb les mostres i sovint sense necessitat de pretractament d’aquestes, i no utilitzar reactius ni produir residus.
Des de la Fundació Miquel Agustí desenvolupem projectes específics per a empreses del sector agroalimentari per estudiar la viabilitat d’utilitzar aquesta tecnologia en els seus processos productius. També oferim el nostre equip NIR com a servei en lloguer.
Equipament
- FT-NIR Antaris II (Termo Fisher Scientific) equipat amb una esfera integradora i un mòdul d’anàlisi per transmissió.