• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / old

Terrassa ja tasta la col brotonera

12 de març de 2013

Les fundacions Sant Galderic i Miquel Agustí n’estan recuperant el conreu

Ara (12/03/2013)

 

[one_half last=”no”]

col brotonera

La col brotonera busca
el seu lloc al Vallès                                 [/one_half]

“Dolçor, intensitat de gust, intensitat d’aroma, cruixent, tendra, no fibrosa i no amargant” són algunes de les consideracions que un grup privilegiat de terrassencs va posar sobre la taula després de participar, al març de 2012, en un tast experimental de col brotonera. L’activitat formava part de la primera fase de recuperació d’aquesta hortalissa per part de les fundacions Sant Galderic i Miquel Agustí, que ja treballen en la segona fase de la iniciativa.

Es tracta d’una varietat de col molt apreciada a Catalunya durant l’edat moderna, amb un “fort potencial gastronòmic”, segons els responsables de la recuperació, però la pagesia a l’engròs la va arraconar a causa de l’escassa rendibilitat que oferia. El Garraf ha estat l’única comarca que n’ha conservat el conreu, amb el mercat de Vilanova i la Geltrú com a reducte de resistència, i ara el Vallès Occidental s’hi vol afegir.

A diferència de la resta de cols que actualment dominen al mercat, de fulla grossa, la col brotonera es caracteritza per “ramificar-se i se n’aprofiten les tiges tendres (els brotons) i les inflorescències immadures (els espigalls)”, indica la Fundació Sant Galderic. “Al Garraf la col brotonera se sembra per Sant Isidre (mitjan maig) i es planta a principis de juliol. No és fins a principis d’octubre que es comencen a collir els primers brotons, els quals van apareixent fins a l’arribada de la primavera. A partir del febrer-març, amb l’increment de la temperatura, es produeix la floració i apareixen els anomenats espigalls, els quals són més apreciats pel seu gust delicat (segons la Remei Gimeno la col quan està ‘espigada és més suau de sabor’)”, descriu el document realitzat per les dues entitats vallesanes.

Mentre la tasca de les fundacions continua i amb la intenció d’anar fent boca, el dissabte 16 de març el Mercat de la Independència de Terrassa acollirà un tast de brotons i espigalls de la col.

 

http://www.cuina.cat/ca/notices/2013/03/terrassa-ja-tasta-la-col-brotonera-2003.php

Arxivat com a: old

Barra lateral primària

Cerca

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube