
L’agricultura consumeix el 70% dels recursos hídrics del món i alguns sectors presenten una elevada demanda hídrica, com per exemple l’horticultura. El 95% de l’horticultura es realitza en superfícies de regadiu, amb un consum anual de 8.000 m3/ha/any. Tot i aquestes dades, alguns productes hortícoles presenten una elevada eficiència en l’ús de l’aigua a causa de l’elevada productivitat de determinades espècies i l’eficiència d’alguns sistemes de cultiu.
En aquest context, i partint de l’experiència dels investigadors de la Fundació Miquel Agustí en analitzar l’eficiència dels sistemes agrícoles amb relació a la petjada hídrica, el projecte “WaFS! Water and Food Systems under climate change” té per objectiu conscienciar a la ciutadania sobre la contribució que tenen els sistemes alimentaris en l’emergència climàtica, així com donar eines a les persones productores i consumidores sobre com actuar per reduir la petjada hídrica dels seus patrons alimentaris.
Des de la Fundació, i amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell, volem treballar amb diferents instituts de la zona la conscienciació de la petjada hídrica, és a dir, el consum d’aigua darrere el consum d’aliments. “Hem de posar sobre la taula la necessitat de reduir la petjada i de treballar amb pro d’una producció més eficient des d’un punt de vista dels sistemes hídrics”, afirma el director científic de la Fundació, Joan Casals.
Es preveu una reducció important dels recursos hídrics del planeta i, a la llarga, posarà en tensió la producció agroalimentària. Com afirma Casals, “hem de visibilitzar la nostra petjada hídrica, ja que cada persona consumeix diàriament 1.080 garrafes per persona i dia i un 70% és per l’agricultura”.
És per això que el projecte es vol centrar en conscienciar a la ciutadania sobre la petjada hídrica de la seva alimentació, sensibilitzar els horticultors sobre el consum d’aigua associat amb la producció agrícola i crear sinergies entre productors i consumidors, al voltant d’una alimentació sostenible, que permetin incrementar el consum de productes de proximitat i fomentar els canals curts de comercialització o venda directa per part dels productors.